Het nieuwe jaar is begonnen en inmiddels alweer een maand oud. 2019 is het jaar dat begint met historisch lage hypotheek- en spaarrentes. Met een belastingrente tot wel 8% lijkt de fiscus verre van gevoelig voor die economische realiteit. Struisvogelgedrag?
Rente is een middel om eventuele misgelopen rendementen op een nog niet betaalde som geld te vergoeden of vergoed te krijgen. De hoogte van een rente is normaal gesproken afhankelijk van vele economische factoren. Rente fluctueert dus en de hoogte volgt kort door de bocht “de markt”.
Belastingrente
Ook de fiscus brengt een rente in rekening: belastingrente. Deze is verschuldigd wanneer er een belastingschuld na een bepaalde datum nog voldaan moet worden. Vanaf 1 juli 2019 begint de teller te lopen voor belastingrente over verschuldigde belasting over het boekjaar 2018. Om zeker te zijn dat er een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting wordt opgelegd voor deze tijd, dient deze aangevraagd te worden vóór 1 mei 2019. De periode waarover belastingrente wordt berekend loopt van 1 juli tot zes weken na de dagtekening op de aanslag.
Voor de inkomstenbelasting en overige belastingen is de belastingrente 4%, wat al behoorlijk in de buurt komt van de huidige rente op een persoonlijke lening. Voor de vennootschapsbelasting rijst het helemaal de pan uit met een belastingrente van maar liefst 8%! Op dit moment lijkt het de omgekeerde wereld. De rentes bij banken zijn historisch laag, terwijl de torenhoge belastingrente steevast overeind blijft staan. De belastingdienst lijkt zich dus niets van de markt aan te (hoeven) trekken. Gek, toch?
Een ander noemenswaardig “dingetje”: het is eenrichtingsverkeer! Wanneer jij geld van de Belastingdienst tegoed hebt, door bijvoorbeeld een te hoog opgelegde voorlopige aanslag, zul jij geen rente vergoed krijgen. Dat er wellicht een gedachte achter zit om belastingplichtigen te doen bewegen om te betalen is prima, maar op deze manier en met deze hoogtes voelt de belastingrente meer als een boete dan een rente.
En nu dan?
Wat kunnen we hier aan doen? Aan de tariefstelling en het eenrichtingsverkeer niets, maar we kunnen wel voorkomen dat de positieve resultaten over 2018 niet “beboet” worden door belastingrente. Hoe? Hier een aantal tips:
- Vraag tijdig een voorlopige aanslag aan voor je inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting;
- Heb je een voorlopige aanslag gehad? Check dan dat deze zoveel mogelijk aansluit bij jouw situatie en wijzig de aanslag indien nodig; en
- Dien je definitieve aangifte inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting of erfbelasting tijdig in, zodat je een aanslag opgelegd krijgt voordat de rentedragende periode start.
Er is veel discussie over deze hoge rentes, maar vooralsnog lijkt daar geen verandering in te komen. Kennelijk vindt de politiek het (nog) niet nodig om de rentebubbel van de fiscus door te prikken en de Belastingdienst te betrekken bij de economische rente-realiteit. Tot dat moment is het dus opletten geblazen. Neem je de voorgaande tips ter harte, dan zul je niet in de surrealiteit van de de belastingrente gezogen worden. Hulp nodig bij uitvoeren van die tips? Neem dan contact op met een EJP’er naar keuze.
Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, LinkedIn of Instagram.
We groeien lekker door, dus check ook onze vacatures voor als jij de nieuwe EJP’er bent of kent en neem contact op met onze Talentscout Patty.
