NOW, soon..
Wie op internet nieuws volgt over software of films is ongetwijfeld bekend met de term “soon”. Ontwikkelaars laten dan alvast voorproefjes zien van waar ze mee bezig zijn. Het ziet er goed uit. Nieuwe features, benodigde updates. En wanneer is het beschikbaar? “Soon”. Binnenkort. Dat kan volgende week zijn, dat kan volgend jaar zijn. En indien nodig stellen we het nog even uit.
Een vervelende eigenschap die de overheid in deze tijden van coronacrisis helaas lijkt te hebben overgenomen. Door de uitbraak van het coronavirus zijn veel ondernemers met weinig of geen werk komen te zitten. Voor hen bestond de mogelijkheid om werktijdverkorting aan te vragen voor werknemers (deeltijd-ww).
De werktijdverkorting was ooit met de verwachting ongeveer 200 aanvragen per jaar te verwerken. In maart 2020 zijn er meer dan 78.000 aanvragen ingediend. Daarom is de werktijdverkorting op 17 maart 2020, 18:45, per direct ingetrokken tijdens een persconferentie. Hierbij werd een vervangende maatregel aangekondigd: de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, afgekort de NOW.
De NOW vergoedt aan werkgevers tot 90% van de loonkosten, afhankelijk van de omzetdaling.
Of de afkorting NOW (in plaats van TNOW) bewust is gekozen door de PR-afdeling van het Ministerie van Sociale Zaken is mij niet bekend. De NOW, “now”, nu, doet zijn naam echter wel eer aan. De NOW is ook echt NU nodig.
Horeca, evenementen, kinderopvang en vele andere sectoren hebben de deuren (bijna) geheel moeten sluiten. Sectoren die hier weer afhankelijk van zijn hebben geen afnemers meer.
Er is bijna een week voorbij, en er is nog niet veel bekend over de uitwerking van de NOW.
- De vergoeding is gerelateerd aan omzetdaling, wat is de referentie periode?
- Kan een DGA gebruik maken van de NOW?
- Mag personeel tijdelijk elders werken? Bijvoorbeeld als vakkenvuller?
Vele vragen zijn onbeantwoord en een aanvraag kan nog niet worden ingediend.
Uiteraard, het is complexe spoedregelgeving. Deze moet de lading dekken, moet uitvoerbaar zijn en mag niet ten prooi vallen aan misbruik. Toch is haast geboden.
Over ongeveer een week is maart 2020 ten einde en moeten de lonen worden betaald. Als de NOW dan nog niet is ingevoerd, en de voorschotten nog niet zijn uitgekeerd, kan dit nog een aanzienlijk probleem worden voor ondernemers. Zeker als werknemers een aanspraak gaan maken op de rente en verhoging bij te late uitbetaling van het salaris.
De NOW is een goed initiatief ten tijde van coronacrisis, maar deze moet niet “soon” maar “now” worden ingevoerd.
Uiteraard blijven we de ontwikkelingen in de gaten houden en komt er een update van onze Corona-FAQ nieuwsbrief zodra er meer bekend is over de NOW.
