Broekie uit Brabant

Grote kop vanochtend in Het Financieele Dagblad: “We gaan Nederland veranderen. Als je dat wilt doen, moet je beginnen bij het belastingstelsel, het saaiste, sufste en meest ondoordringbare onderwerp wat je kunt bedenken”. Aldus Jesse Klaver, lijsttrekker Groen Links, ook wel “snotneus” genoemd (citaat: Fons de Poel). Ik noem hem onderstaand “Broekie uit Brabant”.

Belastingherziening moet de kern worden van het nieuwe regeerakkoord, aldus Broekie. Hij lanceert zijn plan vanavond tijdens een massabijeenkomst, ongetwijfeld een zeer goed geregisseerde one man show, in de Oosterpoort in Groningen. Want presenteren, een show opvoeren, dat kan Broekie wel. Volle zalen, zoals recent bijvoorbeeld Tivoli in Utrecht. Hij wordt ontvangen als een popster. Zijn roadshow doet Amerikaans aan. Sterker nog, de quotes van Obama vliegen je om de oren. Niet erg origineel dus. Volle bak op de vorm en beleving. Maar wat zegt hij nou eigenlijk? Ik mis inhoud. Oude koeien uit de sloot, oude plannen worden gelanceerd, nieuwe plannen zijn niet doorberekend of zijn populistisch geblaat. Het Financieele Dagblad geeft hem een platform voor een half verhaal. Grote plannen, maar de financiering van die plannen kan Broekie nog niet presenteren. Dat moet nog worden doorberekend. Beste redactie van Het Financieele Dagblad: waarom geven ook jullie hem dan toch al het podium?

Dat gezegd hebbende, even naar de inhoud. Broekie wil onder andere de vennootschapsbelasting verhogen. Hoe dat wordt vormgegeven wil hij nog niet zeggen. Beetje flauw, maar goed. Het verhogen van de vennootschapsbelasting getuigt echter van weinig economische realiteitszin. Dit weerhoudt multinationals ervan om zich te vestigen in Nederland. Daarmee creëren we geen banen en dat is juist wat hij wel wil. Tegenstrijdig dus. Nederland heeft overigens in de afgelopen 20 jaar al liggen slapen. Het vennootschapsbelasting tarief is met 5% verlaagd. Duitsland heeft haar tarief met 18% verlaagd. Ierland zelfs met 27,5%. Voorheen waren de vennootschapsbelasting tarieven van Nederland concurrerend. Nu zijn ze (enigszins) vergelijkbaar. Andere Europese landen gaan wat creatiever met de toepassing van dit tarief om. Daardoor worden deze landen een stuk aantrekkelijker om zich daar te vestigen. Nederland is niet erg afhankelijk van de vennootschapsbelasting opbrengst. Minder dan 10% (circa 15 miljard) van de totale belastingopbrengsten van circa 180 miljard is afkomstig uit vennootschapsbelasting. Dus Broekie, ga jij lekker de vennootschapsbelasting verhogen en met de minimale opbrengst gedeeltelijk jouw 27 miljard uitgeven. Wordt wakker man.

Tuurlijk heeft Broekie het over vergroening. Dat is logisch. Zo kennen we zijn partij ook. Paul Rosenmoller, Femke Halsema, geitenwollen sokken. Dat waren nog eens tijden. Prima! Extra heffing op uitstoot van CO2. Het moet groener! Zo kennen we hem weer. Daar heeft Broekie ook wel verstand van. Ik denk dat hij het daar ook maar gewoon bij moet houden.

BAANBREKEND: verlaging van de werkgeverspremies! Dat gaat veel banen opleveren, vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Hoezo baanbrekend? Pak de verkiezingsprogramma’s van de afgelopen decennia er maar bij. Niks baanbrekend. Ik maak er ook geen woorden aan vuil. Wel wil ik Broekie nog even een klein fiscaal lesje geven. Hij wil geld voor de onderkant van de arbeidsmarkt halen uit het hoger belasten van vermogens. Hij vindt het namelijk vreemd dat je op inkomen uit vermogen minder belasting betaalt dan op inkomen uit werken, dus dat moet gelijk getrokken worden. “Slapend rijk worden zit er niet meer in”, aldus Broekie. Uuuhh… wacht even…. Hoe vergaar je vermogen Broekie? Juist ja, door heel hard te werken.

Ongeveer de helft van wat hardwerkende mensen verdienen dragen ze af aan de schatkist. We noemen dat loonbelasting. De andere helft is ter vrije besteding. Als hiervan nog wat overblijft bouw je vermogen op. Hierover betaal je een paar procent vermogensbelasting. Snap je het nog Broekie? Juist ja, over dat vermogen, waar jij nog een keer het tarief van de loonbelasting (dus circa 50%) overheen wil zetten, is al een keer de hoge loonbelasting betaald! Echt, zo’n plan, dat verzin je niet.

Kortom: beste Broekie uit Brabant, hou op met dit soort onzin verkopen. Beperk je tot waar jullie goed in zijn. Ben Groen en blijf Groen en ben tevreden met die rol en zetelverdeling in Den Haag. En zeg alsjeblieft nooit meer dat belastingen saai, suf en het meest ondoordringbare onderwerp is dat er bestaat.