Goederen gekocht of diensten afgenomen in een ander EU-land? Vraag snel btw terug!

In de financiële administratie wordt het netjes verwerkt. Over buitenlandse inkopen of kosten wordt geen btw teruggevorderd. In de basis is dit natuurlijk prima, maar doet de onderneming zich niet tekort? Heeft de onderneming in 2015 goederen of diensten afgenomen in een ander EU-land? Beoordeel dan snel of de onderneming deze btw kan terugvragen. Het terugvragen van deze btw dient namelijk uiterlijk voor
1 oktober 2016 te gebeuren.

Is de btw terug te vorderen?

Niet alle betaalde btw in een ander EU-land is terug te vorderen. De belastingdienst stelt hierbij wel een aantal voorwaarden:

  1. De onderneming dient in Nederland gevestigd te zijn.
  2. Het dient te gaan om de betaalde btw over goederen of diensten.
  3. Deze goederen of diensten dienen te zijn gebruikt (geheel of gedeeltelijk) voor de bedrijfsactiviteiten van de onderneming.
  4. Deze bedrijfsactiviteiten dienen belast te zijn met btw.
  5. In het andere EU-land dient geen btw-aangifte te worden gedaan door de Nederlandse onderneming.

Hoe vraag je deze btw terug?

Het terugvragen van de btw is relatief simpel. Hiervoor is echter wel een speciale inlog nodig van de belastingdienst. Wacht dus zeker niet tot eind september, want dan wordt het realiseren van de benoemde deadline wel erg lastig.

Wat als je 1 oktober niet haalt?

Als het formulier tot terugvordering op of na 1 oktober a.s. wordt ingediend, garandeert de belastingdienst niet dat de vordering wordt toegekend. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je het niet kan proberen. Ik bedoel wie niet waagt wie niet wint, toch? Maar heb je een bedrag te vorderen, wees er dan gewoon op tijd bij! Het is toch zonde om dit geld niet te benutten?

Ons advies?

Ons advies is natuurlijk erg simpel. Ga na of je inkopen hebt gehad in het buitenland en of hier sprake was van betaalde btw in een EU-land. Pak de facturen erbij en vul het formulier tot terugvordering online in. Hartstikke zonde natuurlijk om hier niets mee te doen. Ik weet zeker dat er een veel betere besteding voor is dan het geld te laten liggen bij de belastingdienst!