BTW: hier ermee!

Ben je voor zaken in het buitenland geweest in 2016 en heb je daar getankt, overnacht of andere inkopen gedaan? Dan is deze EJP-alert iets voor jou. De buitenlandse btw kan namelijk in bepaalde gevallen teruggevraagd worden. Voor de buitenlandse btw over 2016 komt de deadline eraan: 30 september 2017.

Sinds 1 januari 2010 kan de buitenlandse btw die in een andere lidstaat is betaald door een ondernemer terug worden gevraagd via de Nederlandse belastingdienst.

Er zijn wel een paar basisvoorwaarden:

  • je onderneming moet gevestigd zijn in Nederland;
  • je ondernemingsactiviteiten moeten met btw belaste prestaties zijn;
  • de in het buitenland ingekochte goederen of diensten moeten uitgaven zijn die gedaan zijn in het kader van die ondernemingsactiviteiten; en
  • je mag niet al zelf aangifte omzetbelasting gedaan hebben in het land waarvan je de btw terug wilt vragen.

Elke lidstaat is vrij om aanvullende voorwaarden aan het terugvragen te verbinden. Per land kunnen die dus verschillen. De meeste landen hanteren een ondergrens van € 50,- aan terug te vragen btw in dat jaar. Is het in jouw geval minder, dan heb je eenvoudigweg pech. Vaak worden er ook bewijsstukken gevraagd wanneer het factuurbedrag boven een bepaald drempelbedrag uitkomt. Klik hier om het overzicht van alle lidstaten te downloaden om te kijken of jij met jouw onderneming in aanmerking komt.

Om het compleet te maken is een klein voorbeeld altijd fijn: ben je voor zaken naar Barcelona geweest met de auto en heb je voor je ronde bedrijfsinkopen voor meer dan € 250,- aan Spaanse brandstof verstookt? Dan heb je niet alleen kunnen genieten van de zon, maar kun je ook nog de betaalde Spaanse btw terugkrijgen als je op tijd je verzoek indient bij onze fiscus.

Dus heb je interesse in gratis geld uit het buitenland? Vraag dan vóór 30 september 2016 je buitenlandse btw terug!

Wil je hier graag meer over weten, neem dan gerust rechtstreeks contact op met jouw EJP’er of via het contactformulier.