De DGA fietst naar het werk

Vanaf 1 januari 2020 gelden er nieuwe regels voor de bijtelling van de fiets. Het lijkt ons goed dit nogmaals onder de aandacht te brengen.

Deze nieuwe regeling maakt het mogelijk om fiscaal voordelig een (elektrische) fiets of een speed pedelec ter beschikking te stellen aan de DGA als werknemer.

Hoe werkt het?

De B.V. schaft de fiets aan en de fiets blijft ook eigendom van de B.V.

De fiets wordt ter beschikking gesteld aan de DGA/werknemer. De bijtelling hiervoor bedraagt 7% van de consumentenadviesprijs en eventuele accessoires van de fiets (inclusief BTW).

Voor een fiets van € 2.000,- geldt een bruto bijtelling van € 140,- per jaar. Uitgaande van het hoogste IB-tarief van 49,50% in 2021 is de uiteindelijke netto bijtelling van de DGA/werknemer slechts € 69,30 per jaar.

Ook indien een DGA/werknemer al een auto van de zaak heeft, kan daarnaast gebruik worden gemaakt van de fiets van de zaak.

Alle kosten ter zake van de fiets (dus ook verzekering, reparaties en onderhoud) komen ten laste van de B.V.

Hoe zit het met de BTW?

De BTW op de aanschafkosten van een fiets van de zaak is onder voorwaarden aftrekbaar:

  • De maximale aftrek BTW bedraagt € 130,-
  • In het betreffende kalenderjaar en de twee voorafgaande (kalenderjaren) is aan de DGA/werknemer geen fiets ter beschikking gesteld.
  • Vanaf het moment dat de fiets aan de DGA/werknemer ter beschikking is gesteld, is voor minder dan 50% van de reisdagen een onbelaste woon-werkvergoeding verstrekt.
  • Indien de DGA/werknemer al de beschikking heeft over een auto van de zaak en deze ook gebruikt voor woon-werkverkeer, is niet voldaan aan de voorwaarden voor de aftrek van de BTW.

Indien je vragen hebt over jouw situatie, de BTW consequenties, de inrichting van de loonadministratie of iets anders kun je contact opnemen met één van onze specialisten.