Voorkom de Zwarte Piet bij Sint op het werk

De Sint heeft afgelopen zaterdag weer voet aan wal gezet in Nederland. Als de goedheiligman een bezoek brengt op het werk is het verstandig om ervoor te zorgen dat de fiscus niet de Zwarte Piet toespeelt met naheffingen en boetes. Immers Zwarte Piet is al genoeg in het nieuws.

En strooi dan wat lekkers….

Zwarte Piet komt met strooigoed, marsepein, chocoladeletters en warme chocomel langs op kantoor. Dan zijn de kosten van de drankjes en hapjes te ondervangen als nihil waardering. Dit is zowel voor de werknemers alsook voor de kinderen het geval. Wordt er voor het bezoek van de goedheiligman een externe locatie afgehuurd, zoals een pakjesboot of zaaltje in het locale buurthuis dan zijn de kosten onderdeel van het loon van de werknemers. Deze kosten kunnen ook als eindheffing worden aangewezen met mogelijk gebruik van de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Oh kom er eens kijken wat ik in mijn schoentje vind….

Of de ontvangst van de goedheiligman nu op kantoor of de pakjesboot plaatsvindt maakt niet uit voor de verstrekking van diverse kleinoden. Immers de geschenken vormen altijd loon. De werkgever dient de waarde van de factuur (inclusief BTW) bij het loon op te tellen of aan te wijzen als eindheffing met mogelijk gebruik van de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Het is een vreemdeling zeker, die verdwaald is zeker?

Als ook andere gezinsleden of zakenrelaties zijn uitgenodigd voor het feest van de goedheiligman, kunnen deze kosten niet worden aangewezen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Deze regeling geldt immers alleen voor werknemers. Om het feest voor deze niet werknemers goed te regelen dienen de kosten onder de € 136,- per persoon te blijven. In dat geval betaalt de werkgever per externe bezoeker 45% eindheffing over de werkelijke kosten. Zijn de kosten hoger dan is over de hele waarde van het feest per externe bezoeker 75% eindheffing verschuldigd. Dit werkt op dezelfde manier als een kerstpakket.

Sinterklaasje bonne, bonne, bonne

Houd er bij het inboeken van alle bonnetjes van het Sinterklaasfeest ook rekening mee dat de BTW niet aftrekbaar is als het jaartotaal van dergelijke personeelsvoorzieningen meer dan € 227,- exclusief BTW per werknemer of relatie bedraagt.

Dag, dag, Zwarte Piet

Zorg goed voor de Sint en hou de (fiscale) Zwarte Piet buiten de deur.

Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook of LinkedIn.

We groeien lekker door, dus check ook onze vacatures voor als jij de nieuwe EJP’er bent of kent en neem contact op met onze Talentscout Patty.