Mondkapje van de zaak, het is geregeld!

Afgelopen dinsdag schreven we over het mondkapje van de zaak en de problemen die dit gaf voor de loonbelasting en de BTW. Deze blog is ondertussen alweer achterhaald. Of het ligt aan onze helderziendheid of dat iemand in Den Haag onze blog heeft gelezen zijn we nog aan het onderzoeken.. Maar dat de ontwikkelingen snel gaan in corona-tijd is een feit. Daarom hierbij een update over het mondkapje van de zaak.

BTW

Kort na publicatie van onze blog verscheen er een nieuwe kamerbrief. Hierin is medegedeeld dat het BTW-tarief op mondkapjes tijdelijk 0% zal zijn. Dit geldt voor mondkapjes die tussen 25 mei en 1 september 2020 worden geleverd. Het maakt hierbij niet uit of het medische of niet-medische mondkapjes zijn.

Daarmee is de vraag over de BTW-aftrek die wij eerder opwierpen achterhaald. Als er geen BTW op het mondkapje zit dan kan er ook geen BTW worden afgetrokken. Of de consumenten en de werkgevers die mondkapjes ter beschikking stellen hier iets aan hebben is overigens nog de vraag. Gaan de producenten en verkopers van mondkapjes de BTW-verlaging in een prijsverlaging doorvoeren, of houden zij de prijzen gelijk en steken ze het belastingvoordeel in eigen zak?

Omdat het 0%-tarief wordt toegepast is er formeel gezien geen sprake van een vrijstelling. Daarom worden de producenten en verkopers van mondkapjes niet beperkt in hun vooraftrek.

Loonbelasting

Vanuit de belastingdienst is een oplossing aangedragen ten aanzien van de loonbelasting. De belastingdienst heeft op haar website een standpunt ingenomen over het onbelast vergoeden/verstrekken van mondkapjes.

De belastingdienst stelt dat als een werkgever na 1 juni 2020 mondkapjes aan de werknemers vergoedt, voor het openbaar vervoer, deze mondkapjes gericht zijn vrijgesteld.

De zeer ruime wetsuitleg die de belastingdienst bij dit standpunt aanhaalt is dat het mondkapje verplicht is in het openbaar vervoer. Daarom ziet de belastingdienst de prijs van het mondkapje als onderdeel van de prijs van het kaartje voor de trein, bus etc. Het mondkapje wordt dan ook onder dezelfde regeling als het ov-kaartje onbelast vergoed.