Het lezen van familieberichten doet mij nadenken over een testament

Wie de papieren krant nog ontvangt zal het waarschijnlijk wel herkennen. We lezen eerst even de headlines op de voorpagina om dan snel door te bladeren naar de pagina van de familieberichten. Een tik die ik al jaren heb. Ik wil graag weten wie er in mijn omgeving is geboren, maar eigenlijk ben ik nog nieuwsgieriger naar de mensen die zijn overleden.

“Ome Jan, hij mocht 89 jaar worden en is in zijn eigen huis, waar hij 68 jaar woonde, in bijzijn van zijn kinderen rustig van ons heengegaan”.

“Jurgen 38 jaar, mijn maatje en beste papa, door een noodlottig ongeluk ben je er niet meer, wat stond je nog volop in het leven en wat zullen we jou missen”.

Familieberichten in papieren kranten die mij raken. Ome Jan heeft een lang leven gehad, dat van Jurgen was helaas veel te kort. Dan sta ik weer even stil en denk ik na over mijn eigen leven en belangrijker misschien nog wel diegene die ik nalaat en wat ik ze wil nalaten. De rust om te rouwen of de hectiek om het niet vastliggen van mijn nalatenschap?

Ome Jan zal waarschijnlijk een gedateerd, maar schuldvrij huis nalaten aan zijn kinderen. Misschien had ome Jan nog wel een lieve vriendin die na het overlijden van zijn eerste vrouw één van de belangrijkste mensen in zijn leven was en waar hij ondertussen al weer 15 jaar mee samenwoonde. Heeft ome Jan aan al zijn dierbaren gedacht?

Jurgen laat waarschijnlijk een nieuwbouw woning met een forse hypotheek, jonge kinderen en een vriendin met wie hij alleen een samenlevingsovereenkomst had na. Jurgen heeft altijd met een grap gezegd: “Pa als ik er niet meer ben, neem jij dan maar mijn motor. Lisa geeft toch niets om die motor”. Maar kan dit zomaar?

Dit zijn uiteraard maar een aantal opties. Heb jij weleens aan een testament gedacht? Een aantal redenen om een testament op te maken zijn, als je niets regelt, regeert alleen de wet; niet-bloedverwanten hebben dan nergens recht op. Wil jij je beste vriend(in), je petekind of dat ene goede doel niets nalaten? Je woont samen zonder geregistreerd partnerschap en je wilt je partner een erfenis achterlaten. Regel je dit niet, dan hebben personen die samenwonen geen recht op de erfenis. Met een testament kun je een executeur aanwijzen. Dit kan bijvoorbeeld praktisch zijn bij de vererving van een onderneming. Een buitenstaander hoeft maar met één persoon ‘zaken’ te doen in plaats van met alle erfgenamen tezamen.

Overlijden… niet leuk om bij stil te staan. Maar denk aan de mensen die je nalaat; je wilt toch zeker weten dat zij geen zorgen meer hebben?