Oost west, eigen woning best

Samen een nieuwe woning kopen is natuurlijk hartstikke leuk, maar het brengt ook administratieve verplichtingen met zich mee die voor de nodige stress kunnen zorgen. Bijvoorbeeld als jullie tot de ontdekking komen dat de hypotheekrente niet geheel aftrekbaar is door een gerealiseerde overwaarde van de vorige woning. Dat is dan wel een tegenvaller…

Met ingang van 1 februari van dit jaar is er een beleidsbesluit gepubliceerd die regelt dat de hypotheekrenteaftrek in bepaalde gevallen toch aftrekbaar kan zijn indien er sprake is van een gerealiseerde overwaarde van de vorige woning. Gelukkig, misschien dan nu toch een meevaller?

Voorbeeld

Piet verkoopt de woning waar hij 5 jaar heeft gewoond. Bij de verkoop realiseert hij € 50.000,- overwaarde.

Piet besluit vervolgens om samen met zijn partner een woning te kopen van € 200.000,-. Ze financieren de aankoop ieder met € 25.000,- eigen middelen. Voor het restant van € 150.000,- gaan zij gezamenlijk een hypothecaire schuld aan. Per saldo heeft dan ieder een eigenwoningschuld van € 75.000,-.

De partner van Piet kan onder bepaalde voorwaarden de rente over € 75.000,- geheel aftrekken. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat er afgelost dient te worden over de eigenwoningschuld.

Piet daarentegen, kan de rente over zijn deel van de hypotheek niet geheel aftrekken. In principe slechts over € 25.000,-. Dit komt door zijn gerealiseerde overwaarde op zijn vorige eigen woning.

Het besluit

Voor deze niet gewenste situatie heeft de staatssecretaris onlangs een besluit gepubliceerd die het goedkeurt dat de gerealiseerde overwaarde gelijk verdeeld mag worden over beide partners. Dit pakt dan voordelig uit voor Piet in ons voorbeeld. Door dit besluit heeft zowel Piet als zijn partner in bovengenoemd voorbeeld, ná de verdeling van de overwaarde van € 50.000,-, recht op aftrek van de hypotheekrente over € 50.000,- van de nieuwe gezamenlijke eigen-woningschuld.
Dit nieuwe besluit zorgt er dus voor dat het “aftreknadeel” van overwaarde gedragen mag worden door beide partners.

Let op: Het is belangrijk dat de partner die geen overwaarde gerealiseerd heeft, de eigenwoningschuld van de oude woning niet op zijn of haar naam had staan, maar dat de nieuwe eigenwoningschuld wel gezamenlijk in de verhouding 50/50 is/wordt aangegaan.

Samenvattend maakt het nieuwe besluit het mogelijk dat partners die gezamenlijk een eigen woning kopen en gezamenlijk een lening daarvoor aangaan niet te maken krijgen met een grote beperking van de aftrekbare hypotheekrente vanwege de overwaarde die gerealiseerd is door één van beide. De goedkeuring in het besluit geldt met ingang van het belastingjaar 2013. Indien de aanslag over een oud jaar al definitief is opgelegd, is het mogelijk om binnen vijf jaar vanaf die datum een verzoek tot ambtshalve aanpassing in te dienen. Zo kun je ook achteraf enig nadeel in oude jaren herstellen en dus nog een teruggave krijgen.

Zodra alles goed geregeld is, kan er echt genoten worden van de nieuwe eigen woning: Oost west, eigen woning best.

Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook of LinkedIn.

Check ook onze vacatures voor als je iemand bent of kent die het eens helemaal anders wilt gaan doen #goudentip=citytrip!

 

eigenwoningschuld, EJP