Het is weer bijna zover: zomervakantie! Voor het eerst sinds COVID pakken veel Nederlanders hun auto vol en gaan op vakantie.
Tijdens een zomervakantie naar Frankrijk wordt al snel 2000km gereden, bij vakanties naar Spanje of Italië kan dat aantal nog zomaar 1,5 keer hoger worden. Met de huidige brandstofprijzen is dit een dure aangelegenheid.
Werknemers die met hun auto van de zaak op vakantie gaan mogen, onder voorwaarden, hun zelf betaalde buitenlandse brandstofkosten, tol- en parkeerkosten van de bijtelling aftrekken.
Vermindering fiscale bijtelling privé gebruik auto
Een werknemer die meer dan 500 kilometers per jaar privé rijdt met de auto van de zaak krijgt te maken met fiscale bijtelling voor het privégebruik van die auto. Als de werknemer een tankpas heeft waarmee ook in het buitenland getankt mag worden, dan komen die kosten voor rekening van de werkgever.
Heeft de werknemer geen tankpas, mag de tankpas niet in het buitenland gebruikt worden of werkt deze überhaupt niet in het buitenland, dan kunnen hierover afspraken worden gemaakt. De werknemer zou de kosten kunnen declareren, waarna ze door de werkgever aan de werknemer worden vergoed als intermediaire kosten.
Als de kosten in het buitenland voor rekening van de vakantieganger zelf komen mogen kosten voor brandstof, parkeer- en tolgelden van een auto van de zaak in het buitenland onder voorwaarden als eigen bijdrage in aftrek worden gebracht van de bijtelling. Er is immers al extra belasting betaald voor dit privé gebruik. Er moeten van te voren goede afspraken over gemaakt worden, normaliter worden deze in het autoregelement vastgelegd.
Vervangend vervoer
Tegenwoordig zien we steeds meer elektrische auto’s van de zaak. Deze zijn minder geschikt om mee op vakantie te gaan in verband met het beperkte bereik en lange oplaadtijd. Soms wordt daarom door de werkgever gekozen tijdens de vakantieperiode vervangend vervoer ter beschikking te stellen. Als dit gefaciliteerd wordt heeft dit gevolgen voor de fiscale bijtelling op het salaris.
We bedoelen bij vervangend vervoer een andere lease- of huurauto (niet elektrisch) en geen vliegticket. Een tijdelijke tweede auto kan ter beschikking gesteld worden, maar de vaste (elektrische) auto kan ook tijdens de vakantieperiode worden ‘ingeleverd’ bij de werkgever. In beide gevallen zal de bijtelling op het salaris afwijken.
Wij kunnen je adviseren over en helpen bij de loonbelastingtechnische verwerking van bovenstaande punten. Mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op!