Romantisch etentje met de BV

Iedere ondernemer kent het wel: je gaat uit eten met je partner en een goede kennis die misschien wel een klant kan worden. Het was een gezellig etentje, maar er is weinig zakelijks besproken. De kosten van het etentje declareer je op de zaak. Is dit wel juist? Er worden vaak bewust of onbewust kosten gedeclareerd op de zaak die daar niet thuis horen. Dit is juist iets waar de belastingdienst strenger op gaat controleren. Voornamelijk bij bedrijven in het MKB.

De regels in een notendop

In beginsel zijn alle kosten die je maakt voor de onderneming (lees ook: vennootschap) aftrekbaar. De kosten moeten echter wel dienstbaar zijn aan de onderneming. Onzakelijke kosten zijn kosten die geen nut hebben voor de onderneming en tevens een privé-element hebben. Deze kosten kunnen niet in aftrek worden gebracht bij de onderneming.

De kosten moeten dus rechtstreeks op de onderneming betrekking hebben. Maar hoe rechtstreeks is rechtstreeks dan? De belastingdienst heeft geen precieze normen over zakelijke kosten. Vaak komt het voor dat er een grijs gebied zit tussen zakelijke en onzakelijke kosten. Maar dat neemt niet weg dat de belastingdienst er strenger op gaat controleren.

De controle

De belastingdienst controleert voornamelijk MKB-bedrijven, maar ook andere bedrijven kunnen een controle van de belastingdienst krijgen. Door middel van de steeds verdergaande automatisering bij de belastingdienst, kan er middels bepaalde software makkelijk een lijst worden verkregen waarvan de belastingdienst denkt dat er veel privékosten als zakelijke kosten zijn opgenomen. Een controle is vervelend en kost vaak veel tijd en dus geld, ook als er geen correcties volgen. Daarom is het goed om tijdig maatregelen te treffen om dit voor te blijven. De correcties met eventuele boetes én in zeer extreme gevallen zelfs strafrechtelijke vervolging, kunnen dan voor worden gebleven.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Wat kun je met deze waarschuwing het beste doen? Het is van belang dat je bewust naar alle zakelijke kosten kijkt. Twijfel je aan de zakelijkheid van kosten? Vraag dan advies aan je accountant of fiscalist.