Stel je eens voor…
Een woning die je gebruikt als hoofdverblijf wil je tijdelijk gaan verhuren via een verhuurbedrijf als airbnb. Dit kun je doen voor een gedeelte van de woning, maar ook voor de gehele woning. Dit is een relevant onderscheid voor de fiscale behandeling. Als er gekeken wordt naar het aanbod voor tijdelijke verhuur, dan is te zien dat steeds meer mensen een woning verhuren. Denk bijvoorbeeld aan een kamer (gedeeltelijk) die tijdelijk wordt verhuurd of zelfs een hele eigen woning (geheel) aan bijvoorbeeld toeristen.
Het lijkt dan ook een aantrekkelijke manier om wat extra inkomsten te generen. Het vergt echter wel de aandacht om te beoordelen of het fiscaal gezien ook zo aantrekkelijk is als dat het lijkt.
Praktijkvoorbeeld
Een echtpaar verhuurt via airbnb hun tuinhuis. Aangezien er maar een deel van de woning wordt verhuurd, is geen belastingheffing verschuldigd over box 1. Het gerechtshof van Amsterdam heeft namelijk geoordeeld dat een tuinhuis niet tot de eigen woning behoort. In de wet wordt immers alleen maar gesproken over een tijdelijke verhuur van de gehele woning. Het tuinhuis dient wel in aanmerking worden genomen bij de heffingsgrondslag voor het inkomen uit sparen en beleggen. Dit zou betekenen dat de inkomsten van de verhuur van het tuinhuis niet in box 1 worden belast, maar het tuinhuis dient wel meegenomen te worden bij de berekening van belasting in box 3.
Echter heeft nu de rechtbank van Noord-Holland geoordeeld dat de inkomsten van een tijdelijk verhuurd gedeelte van de eigen woning op basis van de wettekst en de wetsgeschiedenis niet tot de eigen woning in box 1 moet worden gerekend, maar oordeelt ook dat een tuinhuis niet meegenomen dient te worden bij de berekening van belasting in box 3. De rechter gaat hiermee in tegen het eerdere oordeel van het gerechtshof van Amsterdam. Indien het oordeel van de rechtbank van Noord-Holland gevolgd wordt, betekent dit dat de inkomsten van de verhuur en het tuinhuis zelf nergens belast zouden worden. Dit lijkt fiscaal wel heel gunstig voor de verhuurder…
Conclusie
Door deze recente uitspraken van de rechtbank en het gerechtshof blijkt dat zij niet in overeenstemming zijn hoe deze situatie fiscaal technisch uitgewerkt dient te worden. Onze Staatssecretaris is zelfs van mening dat niet alleen verhuurders die hun gehele huis tijdelijk verhuren, maar ook verhuurders die een deel van hun huis verhuren belast zouden moeten worden. Echt duidelijkheid hierover is er dus nog niet..
Zodra we meer weten hoe deze ‘problematiek’ aangepakt dient te worden, informeren wij je daar natuurlijk over.
Mocht je vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande, neem dan gerust contact met ons op!
