De oliebollen en champagne liggen alweer volop in de schappen en ook de reclamespots van de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij zijn niet meer te missen. De hoofdprijs die op 31 december tussen die oliebollen en champagne op een lot zal vallen, bedraagt maar liefst € 30 miljoen. En ze geven aan dat het belastingvrij is! Uitgaande van het positieve, bestaat de kans dat de grote geldprijs op jouw lot valt; is belastingvrij dan wel belastingvrij?
Klokslag twaalf uur op 31 december verandert op slag de geldende belastingwetgeving. Eén van de wijzigingen die het afgelopen jaar veel stof heeft doen opwaaien is de box 3-heffing. Deze heffing moest meer gaan aansluiten bij de huidige maatschappelijke realiteit. De poging van de Staatssecretaris van Financiën daartoe heeft geleid tot de nieuwe structuur van de vermogens-rendementsheffing, maar hoe ziet die nieuwe structuur er dan uit?
Meer vermogen = hoger rendementspercentage
Op 1 januari 2017 vindt de jaarlijkse peiling van de omvang van ieders box 3-vermogen weer plaats. Op die momentopname wordt een rendementspercentage losgelaten om te bepalen waar je belasting over moet betalen. Dat rendementspercentage is al sinds jaar en dag gesteld op 4%. Gecombineerd met het belastingtarief van 30% kwam je uit op de effectieve heffing van 1,2% op elke euro aan waarde die je in box 3 boven de vrijstelling uitsteeg.
Per 2017 is dat vaste rendementspercentage vaarwel gezegd en wordt er een schijvensysteem geïntroduceerd. Hoe meer vermogen, hoe hoger rendement je geacht wordt te behalen. Dit is het makkelijkste samen te vatten in een tabel:
Break-even vermogen
Als je dus een flinke prijs wint in de loterij, zal dat vermogen vanaf 1 januari 2017 zwaarder worden belast. Het tarief blijft hetzelfde, maar het rendementspercentage gaat omhoog voor de grotere vermogens. Als jouw persoonlijke vermogen hoger is dan € 221.075,- dan zullen de nieuwe regels minder gunstig uitpakken dan de op dit moment nog geldende regels. Is het lager, dan zijn de nieuwe regels voordeliger.
Box 3 en de BV
Om je vermogen fiscaal te optimaliseren zou je het vermogen dat uitgaat boven het break-even punt nog vóór 1 januari 2017 kunnen storten als kapitaal in je eigen vennootschap. Je vennootschap kan het vervolgens beleggen en wordt het werkelijk behaalde rendement belast met vennootschapsbelasting in plaats van het hoge fictief rendement in box 3. Doordat je dit vermogen gestort hebt als kapitaal (agio), kun je dat na 6 maanden zonder enige heffing terughalen naar privé en als je het eerder in privé nodig hebt, kun je het in de tussentijd uiteraard lenen van je BV.
Het winnen van de loterij is dus niet echt belastingvrij. Zoals jullie van ons gewend zijn hebben we op het mogelijke loterij-“probleempje” natuurlijk iets bedacht, zodat je na de winst van de loterij niet ook vol in de prijzen van box 3 valt. Leg daarom in een document vast dat je op voorwaarde van winnen van de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij, de vordering die je hebt op de Staatsloterij, voorzover daardoor je box 3-vermogen het break-evenpunt overstijgt, op 31 december 2016 om 23u59 als agio stort in je BV.
Dat document stellen wij alvast gratis voor je op en registreren we ook gratis bij de belastingdienst onder de voorwaarde dat wanneer je iets wint bij de loterij, wij een factuur sturen ter hoogte van de helft van het bespaarde bedrag aan belasting. Zo blijft de prijs van de Staatsloterij in ieder geval zo belastingvrij mogelijk! Alvast hele fijne feestdagen en veel geluk bij de loterij.