STAP budget per 1 maart 2022

STAP is een subsidie voor scholing.
STAP staat voor Stimulering van de Arbeidsmarkt Positie.
STAP wordt aangevraagd door de werknemer.
STAP is een scholingssubsidie tot € 1000,- per jaar!

De subsidie kan gebruikt worden voor een cursus, training of opleiding die in het STAP-scholingsregister staat. Met het STAP-budget kunnen medewerkers extra kennis opdoen waar jij als werkgever ook weer voordeel van hebt. Het vervangt de fiscale aftrekpost scholingskosten. De voormalige privé-aftrekpost voor studiekosten in de aangifte inkomstenbelasting.

Deze subsidie geldt overigens niet alleen voor werknemers maar voor iedereen die aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Een band hebben met de Nederlandse arbeidsmarkt,
  • Minimaal 18 jaar maar AOW leeftijd nog niet bereikt.
  • Student of partner heeft de Nederlandse of Europese nationaliteit.
  • Student heeft afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering gehad.

De student schrijft zich in bij een opleider uit het STAP-scholingsregister. Vervolgens ontvangt werknemer een aanmeldingsbewijs. Dit is nodig om het STAP budget aan te vragen.

Vanaf 1 maart 2022 kon het budget aangevraagd worden met DigiD op de website van het UWV. Voor de eerste aanvraagronde was het geld binnen 24 uur op! Wees er dus snel bij.

Het STAP budget wordt verdeeld over verschillende periodes in het jaar. Het kan dus zijn dat voor een periode het STAP budget niet meer beschikbaar is. Probeer dan weer in de volgende periode aan te vragen.

Onderstaand de periodes waarin je een aanvraag kunt doen:

  • 1 maart 2022 t/m 30 april 2022
  • 1 mei 2022 t/m 30 juni 2022
  • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022
  • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022
  • 1 november 2022 t/m 31 december 2022

Als de student in aanmerking komt voor het STAP budget wordt het geld door het UWV overgemaakt naar de opleiding. Dit is een bedrag van max. € 1000,– per jaar. Zijn de kosten van de opleiding lager dat is het niet mogelijk om nog een keer in hetzelfde jaar STAP budget aan te vragen.

Wil jouw werknemer een opleiding volgen die duurder is dan het STAP budget? Je zou het resterende studiegeld als werkgever kunnen betalen. Dit valt onder zakelijke bedrijfskosten. Wil je meer weten neem dan gerust contact met ons op.