STAP-budget

STAP: Stimulering Arbeidsmarkt Positie

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal  € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie is te gebruiken voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt. Het STAP-budget is bedoeld om te voorkomen dat mensen hun baan verliezen of dat zij meer kans hebben om een andere baan te vinden. Werk verandert namelijk snel. Er is steeds meer werk digitaal, hierdoor komen er banen bij terwijl andere banen verdwijnen.  Voor mensen met zware beroepen, bijvoorbeeld in de bouw, kan omscholing helpen om van baan te wisselen en zo op een gezonde manier de AOW-leeftijd te bereiken.

Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek scholingskosten. Tot en met 31 december 2021 is het mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Daarna zijn deze kosten niet meer aftrekbaar.

Aanvragen STAP-Budget

Vanaf 1 maart 2022 bij het UWV voor werkenden en werkzoekenden. Vanaf 1 maart 2022 komt er een nieuwe STAP-portaal bij het UWV beschikbaar met daarop de volgende mogelijkheden:

  • Bekijken opleidingsaanbod
  • Aanvragen STAP-budget
  • Bekijken of de aanvraag is goedgekeurd
  • Uploaden van bewijs deelname binnen 3 maanden na de scholingsactiviteit
  • Doorgeven van wijzigingen

Per persoon mag er 1 keer per jaar een STAP-budget aangevraagd worden. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het subsidiebedrag rechtstreeks betaald aan de opleider/onderwijsinstelling.

Welke opleidingen

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt een scholingsregister bij met opleidingen waarvoor een STAP-budget aangevraagd kan worden. Aanvragen kan alleen als de scholingsactiviteiten in het scholingsregister staan.

Mocht je meer informatie hierover willen hebben neem gerust contact met ons op.