Subsidie Elektrische Personenauto Particulieren

Zoals al langer bekend is, wil de Nederlandse overheid graag voorop lopen in Europa in duurzaamheid, een nobel streven natuurlijk. Om dat doel te realiseren wordt allerlei wetgeving ingevoerd. Subsidies, belastingen, verboden en vergunningen. Een van de nieuwste maatregelen werd kortgeleden bekend gemaakt. Bij particuliere aankoop of lease van een elektrische auto krijg je, onder voorwaarden, tot € 4.000,- subsidie op het aankoopbedrag.

Dit is geregeld in de Subsidieregeling Elektrische Personenauto Particulieren. Bij aankoop op of na 4 juni 2020, is vanaf 1 juli 2020 deze subsidie aan te vragen onder de volgende voorwaarden:

  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius* van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs* (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

Er is ook een lijst gemaakt, waar alle auto’s op staan die op dit moment aan de gestelde eisen voldoen.

Nu is natuurlijk bekend dat elektrische auto’s duur zijn om aan te schaffen. Ook tweedehands blijven ze vaak erg duur. Tot nu toe bleek dan ook dat elektrische auto’s veelal werden gereden door zakelijke rijders in leaseconstructies. Als de auto dan uit de lease liep, werd hij geëxporteerd naar het buitenland.

Om te zorgen dat elektrische auto’s in de toekomst vaker in Nederland blijven na de eerste eigenaar, is het onder de subsidieregeling ook mogelijk € 2.000,- subsidie te ontvangen bij aankoop van een tweedehands elektrische auto.

Voor 2020 is 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aankoop van nieuwe auto’s en 7,2 miljoen voor de aankoop van occasions.

Klinkt natuurlijke als een mooie regeling, en dat is het natuurlijk ook. De regeling blijkt zelfs zó populair, dat van het beschikbare bedrag voor 2020 voor nieuwe auto’s (10 miljoen euro) op de eerste dag voor 44% aangevraagd is! De tweedehands auto’s blijken toch wat minder populair, met 8% aangevraagd op de eerste dag.

Maar, er is dus nog geld beschikbaar voor deze subsidie! Mocht je van plan zijn een nieuwe elektrische auto te kopen, neem dan even contact met ons op! Samen kunnen we dan bepalen wat in jouw specifieke situatie het voordeligste is.