Villa kopen straks belastingvrij?

Een wetsvoorstel overdrachtsbelasting om beleggers aan te pakken maakt villa belastingvrij! De Tweede Kamer is bezig met de behandeling van het Belastingplan 2019. In deze tijd van het jaar komen dan ook nieuwe voorstellen om het belastingplan te wijzigen. Eén van die wetsvoorstellen is ingediend door Henk Nijboer van de PvdA. Hij wil de overdrachtsbelasting aanpassen, zodat starters op de woningmarkt makkelijker een woning kunnen kopen. Hoe dan?

Ten eerste door de 2% overdrachtsbelasting te verlagen naar 0% als iemand die voor het eerst in zijn leven een woning koopt.
Ten tweede door 2% overdrachtsbelasting te verhogen naar 10% voor iemand die een woning koopt maar ten tijde van die aankoop al twee (of meer) woningen bezit. Met deze maatregel wilt de PvdA investeren in woningen door beleggers minder aantrekkelijk maken, wat tot gevolg moet hebben dat de woningprijzen zullen dalen.

Wie de hogere overdrachtsbelasting niet wil betalen kan er niet aan ontkomen door vastgoed in de BV aan te kopen. In het voorstel is namelijk een regeling opgenomen om “door een BV heen te kijken”. Het kan mogelijk interessanter worden om nieuwbouw woningen te kopen, deze zijn immers vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Ook met de hulp van bijvoorbeeld de kinderen is een oplossing denkbaar. Dit werkt als volgt.

Belastingvrij voorbeeld

Vader bezit enkele beleggingswoningen. Hij wil een bestaande woning kopen voor € 2.000.000,- kosten koper. Omdat vader al meer dan twee woningen bezit zou hij € 200.000,- overdrachtsbelasting moeten betalen.

In plaats daarvan leent vader € 2.000.000,- uit aan zijn studerende dochter. Zij is meerderjarig en heeft nog nooit eerder een woning gehad. Als zij de woning koopt, hoeft ze dus geen overdrachtsbelasting te betalen. Vervolgens kan zij de woning binnen een half jaar aan haar vader doorverkopen voor € 2.000.000,-. Vader en dochter verrekenen de koopsom met de lening die dochter bij vader heeft afgesloten.

Omdat de dochter geen vrijstelling overdrachtsbelasting heeft gebruikt, maar een 0%-tarief heeft “betaald”, mag vader de € 2.000.000,- die zijn dochter heeft betaald verrekenen met de waarde waarover hij zelf overdrachtsbelasting zal moeten betalen. In plaats van € 200.000,- betaalt vader dan dus € 0,- overdrachtsbelasting.

Het nadeel van deze handelswijze is wel dat deze constructie maar één maal per kind mogelijk is, en dat dochter bij de aankoop van een toekomstige eigen woning haar starterstarief van 0% kwijt is. Als zij echter begint met een woning van bijvoorbeeld € 250.000,- kost haar dit € 5.000,-. Dit bedrag kan ze op het moment van aanschaf van haar eigen woning bijvoorbeeld (belastingvrij) geschonken krijgen.
Slotsom is dan dat wanneer dit wetsvoorstel doorgang vindt, vader’s villa belastingvrij wordt aangekocht en dochter er niet armer op wordt.

Op dit moment is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel wordt ingevoerd en of er nog wijzigingen komen die dergelijke situaties moeten voorkomen. Het is in elk geval raadzaam om bij de voorgenomen aankoop van beleggingsvastgoed dit dossier te blijven volgen.

Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook of LinkedIn.

Check ook onze vacatures voor als je iemand bent of kent die het eens helemaal anders wilt gaan doen #goudentip=citytrip!