Wilt u er een tasje bij?

Sinds 1 januari jl. hoor je het bovenstaande een stuk minder, in welke winkel je ook komt. Onze overheid vindt namelijk dat we (nog) veel milieubewuster moeten worden. Daarnaast vindt onze overheid dat de 3 miljard plastic tasjes die we jaarlijks als Nederlanders met elkaar verbruiken een wel erg hoog aantal is. Dat kan wel ietsje minder! Daar heeft onze overheid natuurlijk gelijk in.

Wat we ons hierbij waarschijnlijk niet realiseren is dat de (veelal) MKB ondernemer die het tasje nu aan de consument moet verkopen, voor de zoveelste keer wordt opgezadeld met een extra administratieve last. Onderstaand leggen we kort uit hoe dit zit.

De Nederlandse overheid wil het bewustzijn van consumenten vergroten. De ene burger vindt dat fijn en de ander noemt het betutteling. Of je het nu fijn vindt of niet, het is een feit dat je geen gratis plastic tasje meer krijgt. Tenzij een uitzondering van toepassing is, maar die zijn er niet veel. Denk hierbij aan onverpakt fruit of onverpakt vlees. Maar als je een Bossche Bol bij Jan de Groot haalt (die zitten meestal al in een kartonnen doosje) en je wil hier een plastic tasje bij, dan moet je voor dit plastic tasje betalen. Juist hier zit de (BTW) knel.

Jan de Groot (of willekeurig welke ondernemer die een tasje uitreikt) moet hier een vergoeding voor vragen. De prijs mag Jan zelf bepalen, doch de richtprijs is € 0,25 per plastic tas. De richtprijs is ook weer vastgesteld door de overheid. Over betutteling gesproken. De vraag is nu of de ondernemer over de (levering van de) tas BTW verschuldigd is: Het antwoord hierop is: “ja”. Maar dat vermoeden had je natuurlijk al. Hiervoor geldt het 21% BTW tarief.

Wacht even…. Het 21% BTW tarief? Ja, je leest het goed. Het 21% tarief. Maar, denk je nu, die Bossche Bol van Jan de Groot is toch belast met 6% BTW? Dat klopt inderdaad. De Bossche Bol is belast met 6% BTW en het tasje met 21% BTW. Het plastic tasje wordt namelijk BTW technisch niet gezien als verpakkingsmateriaal. Verpakkingsmateriaal (denk aan het kartonnen doosje waarin de Bossche Bollen zitten, of het plastic bakje waarin de voorverpakte kipfilet kiloknaller van een willekeurige supermarkt is verpakt) gaan doorgaans op in de totale vergoeding van de levering van een product. Volg je het nog? Simpel gezegd: voor het kartonnen doosje en het plastic bakje geldt dus het BTW-tarief van de Bossche Bol, respectievelijk de kilo kipfilet. Beide belast met 6% BTW. De verpakking dus ook belast met 6% BTW.

Bij het tasje gaat het echter om een afzonderlijk goed. Dus Bossche Bol belast met 6% BTW. Tasje belast met 21% BTW. Dit geldt overigens niet alleen voor de Bossche Bol, maar sowieso voor alle levensmiddelen, maar ook bijvoorbeeld voor boeken, tijdschriften, dagbladen en medicijnen. Voor ondernemers die uitsluitend goederen leveren die met 6% BTW belast zijn, is het niet meer gratis mogen verstrekken van een plastic tasje dus een extra administratieve last. Zij dienen in hun administratie een aparte omzetregel toe te voegen. Naast leveringen tegen 6% dienen zij hun administratie ook zodanig in te richten dat leveringen tegen 21% kunnen worden verwerkt. Dit alles uitsluitend om het plastic tasje.

Een ander voorbeeld. Bestel je wel eens iets via thuisbezorgd.nl? Voor bestellingen boven de € 20,00 worden doorgaans geen bezorgkosten gerekend. Da’s dus BTW technisch niet zo lastig. Maar nu komt het: ik bestel een pizza voor € 12,50 (inclusief 6% BTW) en 2 flesjes bier voor € 2,00 per stuk (inclusief 21% BTW). Ik betaal ook € 2,50 bezorgkosten. De vraag is nu hoeveel BTW in de bezorgkosten is opgenomen?

Degene die ons het juiste antwoord mailt krijgt een doos Bossche Bollen aangeboden welke wij gratis komen bezorgen.

Kortom: het niet meer gratis mogen weggeven van een tasje heeft gevolgen voor de BTW-administratie van ondernemers. Met name voor ondernemers die uitsluitend producten verkopen die belast zijn met 6% BTW heeft dit consequenties voor de wijze van het voeren van hun administratie. De ondernemer dient hier alert op te zijn; de druiven kunnen behoorlijk zuur zijn als hier niet juist mee wordt omgegaan. Dit geldt overigens sowieso bij de bepaling van het toepasselijke BTW-tarief. Zie hierboven inzake het ogenschijnlijk eenvoudige en dagelijks duizenden keren voorkomende geval van leveringen aan huis. In 9 van de 10 gevallen zal er over de toepasbaarheid van het tarief geen twijfel zijn. Maar juist in dat ene geval is even overleg met een BTW-specialist aan te raden. Toepassing van een onjuist BTW-tarief kan leiden tot forse naheffingen! Zelfs bij het, ogenschijnlijk onbeduidende, plastic tasje……