WKR: benut je vrije ruimte dit jaar nog volledig!

Hoe zat het ook al weer? 1,2% van de fiscale loonsom geldt als vrije ruimte. Binnen deze vrije ruimte kun je aan je personeel onbelaste vergoedingen verstrekken. Let op: ook personeelsuitjes en feestjes, kerstgeschenken en verjaardagscadeaus vallen in de vrije ruimte. Je moet hierbij uitgaan van de waarde inclusief BTW.

Is je boekhouding op orde?

Heb je alle zaken die onder de vrije ruimte vallen duidelijk in kaart gebracht? Dan zie je in één oogopslag hoeveel je dit jaar nog kunt gebruiken. Denk er aan dat je de vrije ruimte of een gedeelte daarvan niet mee mag nemen naar 2018!

Vrije ruimte over?

Neem de volgende tips ter harte:

  • Organiseer een Kerstborrel.
  • Geef je medewerkers een Kerstgeschenk.
  • Keer een onbelaste bonus uit.

Houdt in het totaalplaatje van onbelaste vergoedingen wel rekening met het gebruikelijkheidscriterium. Door de Belastingdienst wordt een bedrag tot € 2.400,- per medewerker in ieder geval als gebruikelijk beschouwd. Te weinig vrije ruimte over? Schuif met de kerstborrel en maak daar een Nieuwjaarsborrel van, deze valt dan in de vrije ruimte van 2018.

Heb je de vrije ruimte al overschreden?

Houdt er dan rekening mee dat over het meerdere 80% eindheffing verschuldigd is. Deze eindheffing dient aangegeven te worden in de loonaangifte van januari 2018. Breng je salarisadministrateur tijdig op de hoogte, het niet aangeven kan namelijk een flinke boete met zich meebrengen.

DUS: Als je nog vrije ruimte hebt en deze nog wilt gebruiken doe dat dan vóór 1 januari 2018 want dan begint de teller opnieuw te lopen!