De eindejaarstips van EJP voor jou – Familie en persoonlijk

Het einde van het jaar is alweer in zicht. Een goed moment om nog snel wat zaken te regelen die voor het einde van het jaar moeten gebeuren, maar boven alles de tijd van het jaar om vooruit te kijken naar 2018! Hier vind je het Algemene deel, het stuk over Familie en persoonlijk vind je hieronder, tips voor Personeel hier en alles over Vennootschap hier.

Verreken je verrekenbeding!

Ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden en is in die voorwaarden een jaarlijks verrekenbeding opgenomen? Zorg dan dat dit verrekenbeding ieder jaar wordt uitgevoerd. Dit voorkomt veel problemen mocht het huwelijk onverhoopt toch mislopen. Meer hierover lees je in een blog van Renske.

Kijk naar je opgestelde aktes!

Natuurlijk is het sowieso goed eens te kijken naar de afspraken die in het verleden zijn gemaakt. Heb je bij je huwelijk bepaalde huwelijkse voorwaarden afgesproken, kijk dan eens of deze nog in lijn zijn met je wensen van nu. Hetzelfde geldt voor je testament. Wellicht staan hier zaken in die niet meer van toepassing zijn of niet meer overeenstemmen met je huidige situatie en wensen

Dien een WOZ-bezwaar in!

Heb je een koopwoning of bedrijfsgebouw, dan ontvang je aan het begin van het jaar een brief van de gemeente waarin de WOZ-waarde wordt vastgesteld. Controleer deze waarde goed, aangezien aan de hand hiervan bijvoorbeeld het eigenwoningforfait in box 1 van de inkomstenbelasting wordt bepaald, maar ook de gemeentelijke belastingen zijn hiervan afhankelijk. Is de WOZ-waarde te hoog vastgesteld, maak dan binnen 6 weken bezwaar tegen deze beschikking.

Box-3 boven € 25.000,- per persoon?

Is je box-3 vermogen op 1 januari meer dan € 25.000 per persoon? Dan ben je over het meerdere belasting verschuldigd. Om je box 3 vermogen te verlagen, kan je openstaande belastingschulden en/of andere openstaande rekeningen betalen. Dat dien je dan wel voor 1 januari te doen. Uitgaven voor die datum verlagen immers je box 3 vermogen, waardoor je minder inkomstenbelasting verschuldigd bent.

Betaal de verschuldigde rente bij een overbedelingsschuld of papieren schenking!

Als je uit een erfenis een overbedeling hebt gekregen of ooit een papieren schenking hebt gedaan, wordt over deze schulden rente berekend. Het is erg belangrijk dat je deze rentes ook daadwerkelijk betaalt om problemen bij overlijden te voorkomen. Als dit niet gebeurt, wordt de schuld bij de erfenis niet als zodanig erkend door de belastingdienst.

Geef al je vermogen aan!

Mocht je nog vermogen bij een buitenlandse bank hebben staan dat je nooit hebt aangegeven in box 3, wat natuurlijk niet het geval is, houd er dan rekening mee dat de uiterlijke inkeertermijn voor deze vermogens op 31 december 2017 afloopt. Na die datum geeft de belastingdienst geen korting meer op de boete indien zij dit vermogen alsnog ontdekken.

Doe eens een schenking!

Ieder jaar kun je aan je kinderen en kleinkinderen, maar ook aan anderen, belastingvrij en bedrag schenken. Voor schenkingen aan kinderen is de belastingvrije voet in 2017 € 5.320,-. Er is een extra hoge vrijstelling van € 100.000,- als je schenking wordt gebruikt voor een eigen woning. Mocht je van plan zijn te schenken kan het interessant zijn dat nog in 2017 te doen, om in 2018 wederom van diezelfde vrijstelling gebruik te kunnen maken. Tevens verlaagt dit je box-3 vermogen.

Vragen? EJP helpt!

Wellicht hebben deze tips je geholpen om voor het eind van het jaar nog wat geld te besparen. Mocht je nog vragen hebben over deze tips, neem dan even contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen al je vragen over deze tips beantwoorden en kunnen aan de hand van jouw persoonlijke situatie nog gerichte persoonlijke tips geven.