Je fiscale thuis

Met het einde van het jaar in zicht zijn er allerlei onderwerpen die wat extra aandacht verdienen. Een van deze punten is de eigen woning: een terugkerend politiek, en daarmee fiscaal, heet hangijzer. Op dit gebied zijn dan ook vrijwel jaarlijks veranderingen te melden.

Het meest in het oog springende punt is de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Deze afbouw was al ingegaan vanaf januari 2014 en bedroeg 0,5% per jaar. De afbouw wordt nu versneld en zal vanaf 2020 3% per jaar bedragen, waarmee de hypotheekrenteaftrek in 2023 nog maar mogelijk is tegen een maximaal tarief van 37%. Deze afbouw, in samenhang met het oplopen van de Box-3 heffing over hogere vermogens en het lage rendement dat op deze vermogens gehaald wordt, kan er voor zorgen dat het aflossen van een hypotheek voor de eigen woning een fiscaal voordelige optie is.

Een andere aandachtspunt is de afschaffing van de monumentenaftrek. Per 1 januari 2019 wordt de aftrekpost voor onderhoud aan monumentenpanden vervangen door een subsidieregeling. Mocht er onderhoud aan je monumentenpand op de planning staan, kunnen wij voor je berekenen wat voordeliger is: onderhoud met gebruik van de aftrek in de inkomstenbelasting in 2018 of het onderhoud pas in 2019 laten uitvoeren en gebruik maken van de subsidieregeling. Hier hebben we afgelopen week ook een blog over gemaakt.

Om het onderwerp van onderhoud nog even vast te houden; houd rekening met een verhoging van het lage BTW tarief. Het lage BTW tarief is namelijk van toepassing op bepaalde onderhoudswerkzaamheden aan de eigen woning, zoals schilderen, behangen, stukadoren en isoleren. Nu het lage BTW tarief op 1 januari 2019 van 6% naar 9% gaat, worden deze werkzaamheden duurder. Het is mogelijk om, als de afspraken duidelijk genoeg zijn, nu in 2018 al een factuur te laten opmaken voor die werkzaamheden die in 2019 gaan plaatsvinden. Op deze factuur kan dan nog 6% BTW vermeld worden. De schilder of andere professional zal dan waarschijnlijk wel graag willen dat je het BTW bedrag dan wel als aanbetaling doet, want hij moet dat immers afdragen. Ook mag je het gehele bedrag natuurlijk betalen, wat dan weer kan helpen om je Box-3 heffing te verminderen.

Zoals uit het bovenstaande blijkt, zijn er met het einde van het jaar in zicht allerlei aandachtspunten met betrekking tot de eigen woning. Maar ook over andere onderwerpen is meer dan genoeg te melden! Klik daarom op de button in onze nieuwsbrief om de EJP Eindejaar tips 2018 te downloaden. Heb je vragen over de hier genoemde of de andere punten, aarzel dan niet om ons te benaderen.