Over je graf heen regelen; doe de check!

In de EJP Eindejaar tips is dit maal ook een hoofdstuk opgenomen inzake Estate Planning en alles wat daar mee te maken heeft of kan hebben. Dat hoofdstuk is niet voor niets opgenomen. Het onderwerp is namelijk zeer belangrijk om dit soort zaken juist goed te regelen als alles goed gaat. Het niet goed regelen bij leven kan grote financiële gevolgen hebben voor je nabestaanden, maar ook emotionele gevolgen.

Stel je voor wat er gebeurt als je het niet goed regelt. Je gaat met je lief samenwonen in een door jullie samen gekochte woning en jullie zijn allebei voor de helft eigenaar van deze woning. Jullie vergeten om naar een notaris te gaan om alles goed vast te leggen in een samenlevingsovereenkomst en testament. Je partner overlijdt geheel onverwachts. Aangezien er niets geregeld is zijn jullie niet elkaars erfgenaam en vererft een deel van de woning naar de wettelijke erfgenamen van de overleden partner met alle onbedoelde gevolgen van dien.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het huis, maar kan ook bijvoorbeeld gelden voor je onderneming/vennootschap. Deze wil je na je overlijden of bij ziekte ook niet als een stuurloos schip laten ronddobberen. De grootste fout die vaak wordt gemaakt is dat er wordt gedacht dat er nog alle tijd is om het te regelen. Maar je kunt gewoon te laat zijn ondanks dat je nog jong bent en niks onder de leden hebt. Dit geldt trouwens niet alleen bij overlijden of ziek worden, maar ook bij echtscheiding; regel het nu, nu het nog kan en alles goed gaat.

Dus wij adviseren om bij het door lopen van de EJP Eindejaar tips ook stil te staan bij hoofdstuk 6. Denk aan antwoorden op vragen zoals: is het testament nog up-to-date, wil ik alvast zaken vast leggen in een levenstestament, voldoen de huwelijkse voorwaarden nog en worden deze nog uitgevoerd? Zomaar een paar vragen waar je aan kan denken. Bij het beoordelen van bovenstaande kunnen wij je uiteraard helpen en ondersteunen en samen met je kijken hoe we alles naar wens kunnen regelen.