Fusie en overname

Bij een fusie of een overname is het belangrijk om een goede basis te leggen. Je brengt immers twee bedrijfsculturen samen. Daarnaast brengt zo’n ingrijpende stap niet alleen kansen, maar ook zeker risico’s met zich mee. EJP kan hierin een waardevolle rol vervullen. Namelijk die van verbinder, coördinator en veranderstrateeg.

Ratio versus emotie

De verkoop of aankoop van een onderneming gaat gepaard met belangrijke afwegingen over de waarde, de voorwaarden en de prijs. Maar het gaat ook over emotie. Jij gaat jouw onderneming – waar je ziel en zaligheid in heb zitten – verkopen. Of je koopt juist de onderneming waar een ander ooit gepassioneerd mee is begonnen. Een fusie of overname is daardoor pas succesvol als ratio en emotie goed op elkaar zijn afgestemd.

EJP heeft aandacht voor beide aspecten. We maken de waarderingen, helpen onderhandelen en assisteren bij due diligence-onderzoek (zowel voor accountancy als fiscaal). Daarnaast helpen we je om de overname zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat het voorstel voor beide partijen niet alleen op papier goed oogt, maar dat het ook echt goed voelt.

Wijze van overname

Er zijn vele manieren waarop een onderneming kan worden overgenomen, bijvoorbeeld via een management buy–in, een management buy-out, een volledige koop via aandelen of alleen via de activa. Het proces dat je doorloopt, is afhankelijk van het soort overname, waarbij het belangrijk is dat je de juiste stappen doorloopt. Onze fiscalisten en accountants kennen de stappen. En ze weten hoe ze externe partijen als banken, advocaten, milieudeskundigen en ICT’ers bij het proces moeten betrekken. Wij schromen dan ook niet om externe expertise via ons kundige partnernetwerk in te huren. Uiteraard altijd in overleg met jou, want we vinden het belangrijk dat jij feeling houdt bij het proces.

Voor meer informatie neem je natuurlijk contact met ons op. Ja, graag!