Fietsen is het nieuwe autorijden

Tegenwoordig zie je het overal: die niet-zo-sportieve-vriend is toch lid geworden van de nieuwe bootcamp-club in het park of die ene eet-grage vriendin begint ook aan het hippe paleodieet.. Gezond en vitaal bezig zijn is iets van deze tijd en wordt door veel mensen belangrijk gevonden. In het kader hiervan gaan wij bij deze in op nieuwe wet- en regelgeving omtrent de fiets van de zaak die in werking zal treden per 1 januari 2020.

De auto van de zaak is een bekend fenomeen. De fiets van de zaak is mogelijk iets minder bekend. Toch werkt dit ongeveer hetzelfde. Immers, het voordeel van het privégebruik van een fiets hoort, net zoals dit voor de auto geldt, tot het loon van de werknemer. De huidige wet- en regelgeving omtrent de ter beschikkingstelling van een fiets van de zaak en de berekening van de forfaitaire bijtelling is echter erg bewerkelijk. Zo dient er o.a. een kilometeradministratie bijgehouden te worden. Tijd om dit te veranderen.

Met ingang van 1 januari 2020 gaat de wet- en regelgeving voor de fiets van de zaak veranderen. Fietsen die mede voor privégebruik en/of woon-werkverkeer ter beschikking gesteld worden aan werknemers zullen jaarlijks belast worden met een bijtelling van 7% over de consumentenadviesprijs (dus inclusief btw). Deze regeling gaat gelden voor gewone fietsen maar ook voor elektrische fietsen en zogenoemde speed pedelecs.

Voor een elektrische fiets van € 2.500,- inclusief btw bedraagt de bruto bijtelling € 14,58 per maand. Voor een gemiddelde werknemer die belast is met 37,8 % aan inkomstenbelasting komt de netto bijtelling dan uit op een bedrag van € 5,51 per maand. Wij merken voor de volledigheid op dat de werkgever er ook voor mag kiezen om de fiets van de zaak aan te wijzen voor de WKR (werkkostenregeling). De fiets van de zaak betreft dan geen loon voor de werknemer. De werkgever moet echter wel een berekening maken van de vrije ruimte onder de WKR. Indien de vrije ruimte overschreden wordt, is een eindheffing verschuldigd van 80%.

Bovenstaande geldt overigens niet alleen voor fietsen die in eigendom zijn van de werkgever. Ook het ter beschikking stellen van fietsen aan werknemers op basis van lease is, net zoals bij de auto van de zaak, mogelijk.

De nieuwe wet- en regelgeving is al aangenomen en betreft in principe definitieve wetgeving die vanaf 1 januari 2020 in werking zal treden. Het kan zo zijn dat er voor die tijd nog wijzigingen worden doorgevoerd. De verwachting is echter dat dit niet zal gebeuren.

Enthousiast geworden om de auto om te ruilen voor een fiets naar aanleiding van bovenstaande? Jouw gezondheid en vitaliteit staan in ieder geval klaar om bij jou achterop te springen! Voor meer informatie kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.