Gebruik maken van de zelfstandigenaftrek

Heb jij een eenmanszaak of VOF? En voldoe je aan de voorwaarden? Mooi! Je kunt dan namelijk gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. Zo eenvoudig als het nu misschien klinkt is het helaas niet.

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting, waarmee je jaarlijks € 7.280,- van je belastbare winst kunt aftrekken. De eerste drie jaar wordt de zelfstandigenaftrek zelfs nog verhoogd met de startersaftrek, een extra aftrekpost van € 2.123,-!

Deze aftrekposten krijg je natuurlijk niet zomaar, je moet namelijk wel voldoen aan een aantal voorwaarden om ze toe te mogen passen.

Allereerst moet je ondernemer zijn. Om voor de inkomstenbelasting als ondernemer gekwalificeerd te worden spelen allerlei aspecten een rol. Denk daarbij onder andere aan.

  • Wordt er winst gemaakt? Hoeveel?
  • Is er kapitaal in de onderneming aanwezig?
  • Heeft de onderneming meerdere opdrachtgevers?
  • Is de onderneming zelfstandig genoeg? Of bepaalt een ander wat de ondernemer moet doen?
  • Hoeveel tijd steekt de ondernemer in de onderneming?
  • Treedt de onderneming zelfstandig naar buiten? Door middel van reclame, een website, een bord aan de gevel, etc.
  • Is er ondernemingsrisico?
  • Is de ondernemer aansprakelijk voor de schulden van de onderneming?

Nu hoef je niet aan al deze eisen te voldoen om ondernemer te zijn, maar ieder afzonderlijk dragen zij hier wel aan bij.

Een tweede eis om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek is het voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat je als ondernemer op jaarbasis minimaal 1.225 uur aan de onderneming moet besteden.

Toepassen van de aftrek is simpel: één vinkje volstaat. De controle van de belastingdienst is echter minder eenvoudig, ze checken steeds vaker en grondiger of aan de eisen wordt voldaan. Bijvoorbeeld door een urenregistratie op te vragen. Momenteel worden bepaalde ondernemers zelfs actief benaderd en gewezen op de risico’s, en die zijn niet gering! Bij onterecht gebruik van de zelfstandigenaftrek moet namelijk een flink bedrag worden terugbetaald aan de belastingdienst. Soms wordt er zelfs een boete opgelegd.

Mocht je twijfelen of je wel aan alle voorwaarden voldoet, of krijg je een brief van de belastingdienst waardoor je je zorgen gaat maken? Neem dan snel contact met ons op, samen kijken we of je aan de voorwaarden voldoet en of je gebruik kunt maken van deze fijne aftrekposten!