Wéér een time-out voor Wet DBA

En weer wordt de Wet DBA uitgesteld, dit keer tot 1 januari 2020. Sinds de invoering van de Wet DBA op 1 mei 2016, die diende ter vervanging van de VAR, is het rondom deze wet nooit stil geweest. Met de Wet DBA is de afgelopen periode geprobeerd duidelijkheid te scheppen over de vraag wanneer er sprake is van een dienstbetrekking. De Belastingdienst had hiermee meer grip willen krijgen op opdrachtgevers die met schijnconstructies werken. Maar of dit gelukt is of gaat lukken…?

Voor de invoering van de Wet DBA bestond de VAR-verklaring. Hiermee toonde je aan dat er geen sprake was van een dienstverband. In tegenstelling tot de VAR, moeten onder de Wet DBA zzp’ers voortaan met hun opdrachtgevers een overeenkomst van opdracht sluiten per opdracht. Daar zijn modelovereenkomsten voor in het leven geroepen. Deze modelovereenkomsten zijn te vinden op de site van de Belastingdienst. In de modelovereenkomst staat precies omschreven aan welke voorwaarden de samenwerking tussen zzp’er en opdrachtgever moet voldoen.

Door de ontstane onrust en voortdurende onopgeloste onduidelijkheden had het kabinet laten weten de handhaving van de Wet DBA op te schorten tot 1 juli 2018.  Dit betekent dat er tot die tijd geen boetes of naheffingsaanslagen worden opgelegd, indien achteraf zou blijken dat er bij een opdracht toch sprake is van een dienstbetrekking.

Kwaadwillende

Er zijn nog steeds veel losse eindjes, dus heeft staatssecretaris Snel van Financiën afgelopen week laten weten dat de opschorting van de handhaving verlengd wordt tot 1 januari 2020. Echter, dit geldt niet voor een zogenaamde “kwaadwillende”. Maar, wat wordt er bedoeld met een “kwaadwillende”?

Volgens de Belastingdienst wordt iemand als kwaadwillend gezien als er door diegene opzettelijk een situatie van schijnzelfstandigheid wordt gecreëerd. Immers, diegene weet (of had kunnen weten) dat er eigenlijk sprake is van een dienstbetrekking. Schijnzelfstandigheid houdt dus in dat een zzp’er als ondernemer wordt ingehuurd, maar feitelijk als werknemer werkt.

Aan zo’n kwaadwillende kunnen wel boetes of naheffingsaanslagen worden opgelegd. Let er dus op dat als je als zzp’er een opdracht uitvoert je ook daadwerkelijk werkt binnen de grenzen van de door jou gebruikte modelovereenkomst.

Het kabinet streeft naar een nieuwe wet- en regelgeving op 1 januari 2020 om de Wet DBA te vervangen. Tot die tijd wordt de handhaving van de Wet DBA opgeschort. Zolang tot 1 januari 2020 de grenzen niet worden opgezocht, worden er tot eind 2019 geen boetes uitgedeeld of vinden er geen naheffingen plaats. Absolute zekerheid rondom de zzp’er is er dus nog steeds niet.

Of van uitstel in dit geval afstel komt? Wij houden je op de hoogte.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn, schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief!